خواص غذایی و درمانی خربزه

امام علی (ع) می‌فرمایند: خربزه بخورید که آب آن رحمت است و شیرینی آن از شیرینی بهشت است.

امام رضا (ع) می‌فرمایند: خربزه به منزل آب است، به منزل شیرینی معطر است، میوه‌ی گوارایی است، پاک کننده‌ی دهان و دندان است، طعام خوبی است، خورشت شایسته‌ای است، مثانه را شستشو می‌دهد، صورت را صاف می‌کند و دهان را خوشبو می‌کند.

رسول گرامی اسلام (ص) فرمودند: خوردن خربزه، پیش از غذا بدن را می‌شوید و بیماری‌ها و مرض‌ها را از بدن ریشه کن می‌کند.

خَربُزه گیاهی از تیره کدوییان که میوه‌اش درشت و شیرین و آب‌دار است. بوتهٔ آن کوتاه و ساقه‌هایش روی زمین می‌خوابد. خربزه جزء صیفی‌جات به‌شمار می‌آید و دارای مقدار زیادی ویتامین A ,C، سلولز و مواد قندي است. به‌طورکلی، خانوادهٔ خربزه شامل انواع گرمک و طالبی نیز می‌شود که البته این دو نوع کم‌آب‌تر از خربزه هستند. توصیه می‌شود خربزه شیرین را مصرف کنید. معمولاً هرچه رنگ خربزه زرد تیره مایل به نارنجی و خطوط سفید رنگ روی آن بیشتر باشد، شیرین‌تر است.

پروفسور حاجبی درباره اهميت اين نعمت الهي مي‌گويد: خربزه به خاطر دفع سموم بدن ارزش حیاتی بالایی دارد. موجب رشد کودکان شده، سبب افزایش فعالیت سلول‌های گوارش و رفع نقاهت می‌گردد. همچنين دکتر جزایری، نويسنده كتاب معروف زبان خوراكی‌ها در خصوص خربزه نوشته است: عطر و بوی خربزه مقوی قلب بوده و عروق را باز می‌کند و بهترین پاک کننده‌ی کلیه و مثانه است، همچنین خوردن تخم خربزه ادرار را زیاد می‌کند و کلیه و مثانه را شستشو داده و مجاری ادرار را پاک می‌کند.

  • خربزه ادرار آور و ضدیبوست است.
  • اگر گوشت خربزه را له کنید و به صورت مرهم روی سوختگی‌های سطحی پوست بدن بگذارند، آن را معالجه خواهد نمود.
  • تخم خربزه برای سرفه‌های حاد، درد سینه، حلق و تب‌های حاره مفید است.
  • خربزه شربت گوارا و مطبوعی است که سلول‌های بدن را شستشو و سموم آن‌ها را از راه ادرار دفع می‌نماید.
  • مصرف خربزه خنکی، شادابی و طراوتی خاص در بدن ایجاد می‌کند.
  • خربزه باعث افزایش شیر زنان شیرده می‌شود.
  • مرهم گوشت خربزه برای تسکین درد و تورم چشم به‌ کار می‌رود.
  • خوردن مغز تخم خربزه‌ی بو داده، یک ماده‌ی غذایی است که طبیعت گرم دارد.
  • مغز تخم خربزه برای رفع سوزش ادرار و خشونت زبان مفید است.
  • مغز تخم خربزه‌ی بو داده دارای خاصیت ادرار آور است و زیاد کننده‌ی میل جنسی است.
  • انداختن مقداری پوست تمیز خربزه در دیگ، پختن گوشت را سرعت می‌بخشد.
  • خربزه برای اشخاص مبتلا به سل ریوی و کم‌خونی بسیار مفید است.
  • خربزه رنگ و رخسار را روشن می‌کند و بیماری استسقاء را از بین می‌برد.
  • خربزه به هضم غذا کمک می‌کند و رودل را دفع می‌نماید.
  • خربزه ضد کم‌خونی است و عرق بدن را زیاد می‌کند.

 

پرهيزات و هشدارها در خصوص استفاده از خربزه:

  1. در کتاب کافی به نقل از امام رضا (ع) آمده است: خوردن خربزه به صورت ناشتا، باعث فلج شدن می‌شود.
  2. افراد مبتلا به دیابت باید از مصرف خربزه پرهیز کنند.
  3. اطبایی چون جالینوس، فارابی و حکیم مومن عقیده داشتند که زمان تناول نمودن خربزه، ما بین دو وعده غذايي می‌باشد یعنی دو ساعت قبل یا بعد از غذا.
  4. کسانی که به سرماخوردگی، سینه درد، ورم معده و روده دچار هستند، باید از مصرف خربزه پرهیز کنند.
  5. خوردن خربزه با پنیر برای طحال ضرر دارد.

 

منابع:

  • دانشنامه طب اهل بیت
  • میوه درمانی دکتر گیلورد هاورز
  • کتاب شفا دکتر صادق رجحان