خواص غذایی و درمانی سیب

امام صادق (ع) می‌فرمایند: «اگر مردم می‌دانستند در سیب چه خاصیت‌هایی نهفته است بیماران‌شان را جز به آن مداوا نمی‌کردند». همچنین ایشان می‌فرمایند: سیب بسیاری از بیماری‌ها را درمان می‌کند و نیز یک ضرب المثل فرانسوی می‌گوید: اگر روزی یک سیب بخوری، طبیب را نمی‌بینی.

  • سیب دارای فسفر، آهن، منیزیم، ویتامین‌های A ،B1 ،B2 ،B3 و C می‌باشد.
  • سیب به علت دارا بودن منیزیم مقاومت بدن را در برابر بیماری‌های عفونی و سرطان زیاد می‌کند و با افزایش حرکات معده و روده، عمل هضم را آسان می‌کند.
  • سیب به علت داشتن فسفر باعث تقویت بدن شده و برای کسانی که کار فکری دارند یا دچار خستگی جسمی و روحی می‌باشند یا مبتلا به بی‌خوابی‌های پی در پی هستند، بسیار مفید است.
  • سیب به علت دارا بودن ویتامین‌های B، A و C برای تقویت چشم، مخاط‌ها، پوست، مو و ناخن مفید است.
  • سیب بهترین داروی تصفیه‌کننده خون است، لذا خوردن سیب در صبح ناشتا توصیه شده است.
  • سیب در درمان خونریزی بینی موثر است، چه امام موسی کاظم (ع) می‌فرمایند: خوردن سیب خون آمدن از بینی را معالجه می‌کند.
  • برای درمان بی‌خوابی بهتر است قبل از خواب یک سیب بخورید یا یک استکان آب سیب میل کنید.
  • سیب برای رفع بوی بد دهان مفید است، برای این کار یک سیب را در دهان خوب بجوید و بخورید. همچنین سیب مسواک طبیعی و بهترین چیزی است که دندان را سالم و دهان را ضدعفونی می‌کند.
  • سیب برای درمان التهاب حنجره و گلو درد مفید است.
  • خوردن و بوییدن سیب فرح‌بخش، تقویت‌کننده قلب، حافظه و کبد است.
  • سیب در درمان خفقان و تنگی تنفس مؤثر است.
  • خوردن سیب برای درمان خون‌ریزی لثه مفید است.
  • سیب میوه‌ای است که فکر را تقویت می‌کند.
  • سیب تب بر بسیار خوبی است. امام صادق (ع) می‌فرمایند: برای بیماران تب‌دار، سیب بهترین درمان است.
  • سیب اشتها آور است.
  • سیب قلب را تقویت می‌کند و معده را پاکیزه می‌گرداند. امام علی (ع) می‌فرمایند: سیب معده را دباغی (پاکیزه) می‌کند. مبتلایان به زخم معده که نمی‌توانند میوه‌ی خام بخورند، به آسانی می‌توانند سیب را رنده کرده و میل نمایند.
  • سیب برای اختلالات کبد مفید است.
  • خوردن سیب با پوست برای تنبلی کبد و روده مفید است. زیرا پوست سیب دارای ویتامین‌های زیادی است و 5 برابر سیب ویتامین دارد.
  • جوشانده‌ی پوست سیب بهترین درمان برای روماتیسم و نقرس است.
  • سیب سموم بدن بخصوص اسیداوریک را دفع می‌کند و در نتیجه درمان خوبی برای مبتلایان به نقرس است.
  • سیب برای درمان امراض کلیه مفید است.
  • سیب کلسترول خون (چربی بد) را کاهش می‌دهد.
  • سیب در درمان امراض حصبه، اسهال خونی و ورم روده بسیار مفید است.
  • پالوده‌ی سیب برای اسهال بسیار نافع است. سیب خام رنده شده نتایج خوبی در درمان اسهال کودکان دارد.
  • خوردن آب سیب اطفال و شیر خواران را صبور می‌کند. همچنین آب سیب معده‌ی اطفال و شیرخواران را از سموم و میکروب پاک می‌سازد.
  • جوشانده‌ی سیب دردهای بحرانی انواع رماتیسم را کاهش می‌دهد. به این منظور باید 2 تا 3 عدد سیب را با پوست تکه تکه کنید و در یک لیتر آب (معادل 4 لیوان)، 10 الی 15 دقیقه جوشانده و سپس 10 دقیقه دم بکشد و هر روز دو بار بعد از غذا و هر بار یک فنجان از این جوشانده میل شود.
  • جوشانده سیب داروی مؤثری برای معالجه‌ی سرفه، زکام و عوارض سرماخوردگی است.
  • سیب خام رنده شده نتایج خوبی در معالجه دل بهم خوردگی، پیچش دل، استفراغ، کوه گرفتگی و دریا زدگی دارد. همچنین سیب خام رنده شده در درمان ویار زنان آبستن اثر بسیار خوبی دارد.
  • سیب داروی ضد سرطان است.

 

تذکرات:

  1. از پوست کندن سیب باید خودداری نمود، زیرا پوست سیب 5 برابر بیش‌تر از خود سیب دارای مواد غذایی است که به هضم سیب نیز کمک می‌کند.
  2. خوردن زیاد سیب ترش شجاعت را از بین می‌برد، ترس را زیاد می‌کند، حافظه را ضعیف و فراموشی به بار می‌آورد.

 

 

منابع:

دانشنامه‌ی طب اهل بیت (ع)

درمان گیاهی در کلام معصومین (ع)

دانشنامه‌ی احادیث پزشکی

تغذیه در طب ایرانی – اسلامی

فرهنگ درمان طبیعی بیماری‌ها

خواص میوه‌های خوراکی (میوه درمانی)